Svoj zadnji kronometer je Pogačar odpeljal lani avgusta na svetovnem prvenstvu v Glasgowu in bil šele 22., a na prvem od dveh, kolikor jih bo letos na dirki po Italiji, drugi bo prihodnjo soboto, je 25-letni kolesar s Klanca pri Komendi še enkrat več pokazal svojo premoč. »Končno sem po devetih mesecih spet sedel na kronometrsko kolo in vesel sem, da sem se ves čas dobro počutil. Čeprav od lanskega SP nisem vozil kronometra, sem mu na treningih posvetil veliko časa, kar se mi je obrestovalo,« je bil po prihodu v cilj zadovoljen Tadej Pogačar, ki je na ravninskem delu trase za prvim favoritom Ganno na prvem vmesnem času (18,6 km) zaostajal 44 sekund, do drugega (34 km) pa je izgubil le še tri sekunde. Že na začetku vzpona, kjer je maksimalni naklon dosegel 16 odstotkov, se je videlo, da bo eden najboljših kronometristov na svetu, aktualni svetovni prvak Ganna, težko ohranil svojo prednost. Ko so ga pokazale televizijske kamere in je videl, s kakšno hitro proti cilju hiti Pogačar, je z roko in glasom nakazal, naj slovenski kolesarski as nekoliko upočasni, vendar je ostalo le pri željah. V zadnjih šestih kilometrih je kolesar v rožnati majici proti njemu pridobil kar minuto in štiri sekunde.

»Začel sem z nekoliko počasnejšim tempom, v nekoliko nižji prestavi, ker sem se moral še navaditi na kolo. Slišal sem za oba zaostanka, vendar nisem čisto dobro razumel, koliko zaostajam. Osredotočil sem se le na svojo vožnjo, klanec mi je ustrezal, zagotovo bolj kot Ganni, saj je bil na nekaterih delih zelo strm, kar mi je ustrezalo,« je pot do zmage opisal Pogačar, ki je po Kolumbijcu Nairu Quintani prvi kolesar po desetih letih, ki je vožnjo na čas dobil v rožnati majici. Za Pogačarja je bila to sedma zmaga na kronometru. Najbolj je Slovencem v spominu kronometer iz leta 2020, ko je na dirki po Franciji pred predzadnjo etapo za Primožem Rogličem zaostajal za 57 sekund, v cilju pa je imel pred njim 59 sekund prednosti in se je dan pozneje na Elizejske poljane v Pariz pripeljal v rumeni majici.

Največji poraženec kronometra je bil Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki ga je z zaostankom dveh minut končal na desetem mestu. Na drugem mestu skupnega seštevka ga je prehitel Martinez, ki je bil dve mesti pred njim. »Nisem se počutil slabo, skušal sem dirkati v okviru svojih sposobnosti, toda ko je bilo treba pritisniti na pedala, me je zmanjkalo. Zdaj je, kar je,« je za Eurosport dejal Geraint Thomas. Dobro vožnjo na čas je od preostalih štirih slovenskih kolesarjev prikazal Jan Tratnik (Visma Lease a bike), ki je bil z zaostankom 2:52 minute 19., medtem ko je predvsem Domen Novak, Pogačarjev sotekmovalec v UAE Team Emirates, hranil moči za današnjo prvo gorsko etapo. Prav tako se mi pretirano naprezal Luka Mezgec (Yayco Alula).

Današnja osma etapa se bo končala z vzponom na Prati di Tivo, ki bo na dirki po Italiji na sporedu prvič po letu 1975, vendar ga nosilec rožnate majice dobro pozna. Pred dobrimi tremi leti je na njem slavil v četrti etapi dirke Tirreno – Adriatico. Z zmago je takrat prevzel mesto vodilnega v skupnem seštevku in ga ohranil do konca dirke. Etapa bo dolga 152 kilometrov, kolesarji bodo morali prevoziti 3750 metrov višinske razlike, zadnji vzpon pa je dolg 14,6 km s povprečnim naklonom sedem odstotkov.